Profesyonel video düzenleme yazılımı Pinnacle Studio, kolay kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzü ile hem profesyonellere hem de ev kullanıcılarına video düzenleme konusunda farklı çözümler sunuyor. Video düzenlemelerinin yanı sıra slayt şovlar ve DVD menüleri yaratmak da Pinnacl Studio ile mümkün.
Bugünkü rehberimizde de Pinnacle Studio’nun arayüzüne ve genel özelliklerine giriş yapacağız. Programın detaylı özelliklerini de ilerleyen günlerdeki rehberlerimizde anlatıyor olacağız.
Açılış ekranı
Yukarıda görebileceğiniz açılış ekranı, Pinnacle Studio’ya giriş yaptığınızda sizi karşılayacak olan ekrandır. Burada programla ilgili yenilikleri, programla ilgili kullanım ipuçlarına ve diğer eklentilere ulaşabilirsiniz.
Üst tarafta “Home” (Ana sayfa), Import (İçeri Aktar), Edit (Düzenle) ve Export (Kaydet) olmak üzere dört farklı sekme bulunuyor. Ana sayfa butonu, Açılış Ekran’ına sizi yönlendirmekte. Import seçeneği ile çalışmak istediğiniz videoları seçebilir, Edit sekmesinin altında ise bu videolarınızı düzenleyebilirsiniz.
İçeri aktarma (Import)
Import sekmesine geçtiğinizde bilgisayarınız ya da bilgisayarınıza bağlı olan diğer cihazlar üzerinden dilediğiniz video, ses ya da fotoğrafları seçebilir ve Pinnacle Studio’nun içine aktarabilirsiniz.
İçeri aktarma bölümünün üst menüsünde bilgisayardan aktarma, Blu-Ray, bilgisayardan aktarma, stop motion, snapshot gibi farklı seçenekler bulunuyor. Düzenlemesini yapmak istediğiniz videoları bu seçenekler arasında belirleyebilirsiniz.
Video yakalama özelliğini kullanırken, sol taraftaki pencere üzerinden videolarınızı bilgisayarınız üzerinde nereye kaydedebileceğinizi gösterebilirsiniz. İçeri aktarmak istediğiniz videoları seçtikten sonra da videolarınızı düzenlemeye başlayabilirsiniz.
Düzenleme alanı (Edit)
Bu alan üzerinde içeri aktardığınız videolarınızı düzenlemeye başlayabilirsiniz. Sol taraftaki pencerede içeri aktarmış olduğunuz videoları görebilir, sağ taraftaki pencerede ise seçtiğiniz videonun ön izlemesini yapabilir ya da zaman çizgisine eklediğiniz videoları görüntüleyebilirsiniz.
En solda video düzenlemelerde kullanabilceğiniz birçok araç menüsüne ulaşabilirsiniz. Koleksiyonlara erişim, müzik dosyalarına erişim, metin ekleme araçları, efektler ve geçiş efektleri gibi birçok seçenek bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bu araçlara ve kullanım alanlarına daha detaylı bir şekilde değiniyor olacağız.
Sayfanın alt bölümünde ise zaman çizgisi ve video katman ayarları bulunuyor. Bu bölüm üzerine seçtiğiniz videoları ekleyebilir, videoların yerlerini değiştirebilir, videolar üzerine efektler, geçiş efektleri, metinler ve ses dosyaları ekleyerek, video projenizi düzenleyebilirsiniz.
Zaman çizgisine video eklemek için seçtiğiniz video dosyasını sürükle bırak yöntemiyle zaman çizgisi üzerine bırakabilirsiniz. Videolarınızın üzerine efekt eklemek ya da iki videonun arasında geçiş efekti koymak içinse yine sol yan panelden dilediğiniz efekti seçebilir ve zaman çizgisi üzerindeki videonun üzerine sürükleyebilirsiniz.
Kaydetme (Export)
Export sekmesinin altında ise düzenleme alanında yaptığınız videolarınızı dışarıya aktararak, video dosyalarınızı kaydedebilirsiniz. Video projenize isim verebilir, çıktı ayarlarını yapabilir ve bilgisayar üzerinde bu videonun nereye kaydedileceğini belirleyebilirsiniz.