CorelDRAW ile fotoğraflarda renk düzenlemesi için kullanabileceğiniz araçlar – 1. Bölüm

Özellikle mobil cihazların kameralarının gelişmesi ve son yıllarda fotoğrafçılığa olan merakın artmasıyla beraber fotoğraf düzenleme yazılımlarında da bir yükseliş başladı. CorelDRAW üzerinde farklı şekillerde çektiğiniz fotoğrafları düzenleyebilirsiniz ve bu düzenlemeleri yaparken yararlanacağınız bir takım araçlar bulunuyor.

Buradaki araçlar birçok yazılımda da kullanıldığı için bu araçların altındaki mantığı kavramak “Color Grading” olarak da bilinen renk dokunuşlarını yaparken, çalışmalarınızın daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.

CorelDRAW üzerinde renk düzenlemesi yaparken kullanabileceğiniz bazı araçları bu yazı serisinde ele alacağımız araçlar ise şöyle olacak:

  • Vibrance
  • Grayscale Adjustment
  • Photo Filter
  • Tone Curve

Vibrance

Vibrance filtresi, renklerin canlılıklarını düzenleyebileceğiniz araçlardan biri. Fotoğrafın içindeki farklı tonları daha görünür ve parlak yapmak için bu aracı kullanabilirsiniz. Tabii ki Vibrance filtresi negatif alana doğru da çalışmaktadır. Bu sebeple de çok canlı gelen renkleri bu filtreyle soldurmak da mümkündür.

Vibrance filtresi üzerinde genel olarak tüm renklere bir efekt verilmektedir ve tek tek renklere dokunuş yapılmamaktadır. “Saturation” filtresinden farklı olarak “Vibrance” genellikle mid tonlar olarak bilinen ara renk skalasını etkilemektedir. Histogram üzerinde ara bölümde bulunan renk frekanslarını bu araç ile öne çıkartabilirsiniz. Orta frekanstaki renkleri öne çıkardığı için de Saturation’daki gibi renk patlamaları Vibrance’ta çok fazla olmamaktadır.

Grayscale Adjustment

Grayscale Adjustment ise fotoğrafların renk modunu değiştirmeden, fotoğraflarınızı siyah beyaza çevirmenizi sağlamaktadır. Siyah beyaz moda geçiş yaptıktan sonra, Grayscale Adjustment üzerinden farklı renk tonlarını atı ve eksi yönlere hareket ettirerek, çalışmanızı farklı renk aralıklarına getirebilirsiniz.

Grayscale Adjustment üzerinde müdahale edebildiğiniz renk tonları bulunsa da bunları değiştirdiğinde fotoğrafı renkli hale getirmez, altta bulunan ilgili renk kanalının canlılığını değiştirmiş olursunuz ve daha siyah ya da daha beyaz renkler elde etmiş olursunuz.

CorelDRAW ile renk düzenlemelerinin ilk bölümünü burada bitiriyoruz. Bir sonraki yazımızda ise diğer renk düzenleme araçlarını ele alıyor olacağız.

2018-04-19T14:50:27+03:00 18 Nisan 2018|Eğitimler|CorelDRAW ile fotoğraflarda renk düzenlemesi için kullanabileceğiniz araçlar – 1. Bölüm için yorumlar kapalı