HitFilm Mocha eklentisi, video görüntülerinizde kamera takibi işlemleri yaparak, görüntünün belli alanlarına özel görsel efektleri eklemenizi sağlayan bir araç. Bu araç ile farklı açılardan çekilen bir video klipteki belli alanların takibini yapabiliyorsunuz. Bu rehber serimizin ilk bölümünde de Mocha eklentisinin arayüzünü ve takip işlemleri için bilmeniz gereken araçlara giriş yapıyor olacağız. Önümüzdeki günlerde de bu rehber serisinin devam yazılarını sizlerle paylaşacağız.
Mocha çalışma alanı
Mocha eklentisine ulaşmak için HitFilm’e giriş yapmanız ve sonrasında da “Media” sekmesine gelmeniz ve sonrasında da “New” butonu altında “Camera Solve with Mocha HitFilm” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Sonrasında Mocha eklentisi üzerinde “File” menüsünden yeni bir proje açmanız gerekiyor.
Her proje belli bir video klibe atanıyor. Bu sebeple de projenizi oluştururken sadece bir video klip seçmeniz gerekiyor. Açılan pencere üzerinde bilgisayarınızda video klibinizi seçebilir, saniye başına kare ayarlarını yapabilir, çıktı dosyasının kaydedileceği yeri seçebilirsiniz. Mocha bu ayarları otomatik olarak ayarlamakta; ancak yine de kontrol etmenizde fayda var.
Videonuz yüklendikten sonra ön izleme penceresinin altında bazı kontrol tuşları bulunuyor. Bu tuşlar ile videonuz üzerinde bazı kontrolleri yönetebiliyorsunuz. Video klibinizin başlangıç ve bitiş noktasını seçmek için aşağıda gördüğünüz araçları kullanabilirsiniz. Böylelikle Mocha, videonun geri kalan bölümleri üzerinde çalışmaz ve sadece belirlediğiniz alanlar üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
“Parameters” araçları üzerinde de videonuzu oynatmak, başa ya da sona almak için kullanabileceğiniz araçlar bulunuyor. “Tracking” bölümünde ise kamera takip ayarlarınızı yaptıktan sonra Mocha’nın takibi nasıl başlatacağınızı seçmenizi sağlayan araçlar bulunuyor.
Mocha’nın çalışma prensibi
Mocha ile kamera takibi işlemleri yaparken, Mocha’nın çalışma prensibine hakim olmanız bir hayli önemlidir. Video üzerindeki düz düzlemleri analiz etmeniz gerekiyor. Düz yüzeyler, Mocha’nın kamera takip işlemlerini nasıl yapacağını belirlemesine yardımcı oluyor. Bu düz yüzeylerin kamera hareketlerine göre Mocha, gerekli hesaplamaları yaparak, kamera takip açılarını ve noktalarını belirlemeye başlıyor. Bu noktalar ve kamera takip açıları belirlendikten sonra, bu eklenti üzerinde yapılan düzenlemeler HitFilm üzerine aktarılabiliyor.
Kamera açısının ve yerinin değiştiği video görüntülerinde en az 2 adet düz yüzey seçilerek, kamera takip işlemlerinin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde perspektif ve diğer açı ayarları tam olarak hesaplanamıyor. Bu prensipler doğrultusunda Mocha üzerinde kamera takip işlemlerini başlatmak mümkün.
Mocha’nın arayüzü ve çalışma alanı ile ilgili diğer araçlara kamera takip özelliklerini anlatırken daha detaylı bir şekilde değiniyor olacağız. Bir sonraki rehberimizde de yukarıda bahsettiğimiz özellikleri ve Mocha’nın çalışma prensibi üzerinde durarak 2 farklı düz yüzey takibinin nasıl yapılacağını anlatıyor olacağız.