Ünlü bilimkurgu dizisi Fringe’de görsel efekt konusunda kamera açısıyla takip edilen metinleri sıklıkla görmek mümkün. Bu efekt, birçok farklı projede de sıklıkla kullanılmakta. Bugünkü rehberimizde de HitFilm Pro’yu kullanarak metin kamera açısıyla takibinin nasıl yapılacağını anlatacağız.
Kamera takibini yapmak (Tracking)
Bu efektin güzel görünmesi için hareketli bir video görüntüsüne ihtiyacınız var. Sabit bir çekimde bu efekt beklenen etkiyi yaratmayacaktır. Proje üzerinde çalışmaya başlamadan önce HitFilm Pro’nun içinde gelen Mocha eklentisi üzerinde, kamera takip işlemlerini yapmanız gerekiyor.
Mocha üzerinde videonuzun farklı bölümlerinin takip işlemlerini yapabilirsiniz. (Önümüzdeki günlerde bu eklentinin detaylı anlatımını da paylaşacağız.) Burada takip işlemlerini yaparken, metninizi hangi bölüme yerleştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Sonrasında bu bölümü seçerek, kamera takip açılarının ayarlanmasını sağlamanız gerekli. Bu örnekte, binanın çatısında metin yerleştirileceği için, takip edilecek olan bölüm burası. Ancak farklı alternatifler denemek için de park alanı, ağaçlar ve binanın yan tarafının da kamera takipleri bu örnekte yapılmıştır. Sonrasında bu dosyayı kaydetmeniz ve dışarıya aktarmanız gerekiyor.
Proje oluşturma
HitFilm Pro’yu açtıktan sonra yeni bir Composite Shot oluşturun ve Import seçeneğine tıklayarak Mocha eklentisi üzerinde oluşturduğunuzda kamera takip (Camera Solve) dosyasını seçerek, projeye ekleyin.
Animasyonların tamamı katmanların içindeki “Transform” bölümünün içinde yer almaktadır. Ön izleme penceresinin üzerinde kamera görüntüsünü “Perspective” olarak ayarladığınızda x,y,z düzlemindeki kamera takip noktalarını görebilirsiniz.
Konum ve pozisyon ayarlamaları
Kamera takibi üzerinde herhangi bir pozisyon ve konum ayarına gerek olmayacak. Bu işlemleri metin katmanı üzerinde gerçekleştireceğiz. Bu sebeple de metni yerleştireceğimiz yer olan Roof Center (Point) katmanını seçerek, sol taraftaki “Controls” bölümünde “Transform” yönetimine geçerek,
“Rotation” ayarlarını sıfırlamamız gerekiyor. Ancak “Position” ayarlarını değiştirmiyoruz. Sonrasında projenin takibini yapabilmek için Roof Center (Point) katmanının ismini “Positon (Point)” olarak değiştiriyoruz. Böylelikle metnin ayarlarını yapabiliriz.
3D Metin ekleme
Büyük bir metin kutusu oluşturarak, metninizi girin ve sonrasında font ve stil ayarlarınızı yapın. Metin ayarlarınızı yaptıktan sonra “Effects” sekmesi üzerinden “3D Extrusion” efektini metin katmanına uygulayın.
Metni doğru bir şekilde konumlandırmak için 3D Extursion ayarları altında, “Position” bölümüne gelerek kaynak katmanı, “Transform from” seçeneği altında Position olarak isimlendirilen katmanı seçin.
Sonrasında Position katmanını seçin ve “Transform” menüsü altından, x,y,z düzlemleri üzerinde metninizi görüntüye uygun bir şekilde konumlandırın. Konum ayarını yapmak için de “Position” seçeneği üzerinden metninizi istediğin yere yerleştirin.
3D metin ayarları
Metni daha gerçekçi ve görüntüye uygun hale getirmek için, metin katmanını seçin ve 3D Extrusion ayarlarına tıklayın. Burada derinlik ayarlarını yaparak, metninizi daha detaylı bir hale getirebilirsiniz.
Sonrasında metni görüntüye uygun bir hale getirmek için “Environment Map” üzerine gelmeniz gerekiyor. Bu alan üzerinde katmanınızı arka plandaki görüntüye uygun hale getirecek ayarları yapabilirsiniz.
Işık ayarları
Metninizi ortama uygun bir hale getirdikten sonra 3D katmandaki gölgeleri açmak için yeni ışık katmanı eklemeniz gerekiyor. Sonrasında ışık stilini “Direction” olarak değiştirin. Transform bölümü üzerinden metninize gelen ışık ayarlarını değiştirebilir ve yoğunluğunu ayarlayabilirsiniz.
Görüntüyü tamamlamak için ikinci bir ışığa da ihtiyaç olacak. Bunu sağlamak için ikinci bir ışık katmanı oluşturun ve ışık stilini “Ambient” olarak ayarlayın. Sonrasında da ışık yoğunluğunu düşürerek, gölgeleri daha belirgin bir hale getirin.
Işık ayarlarından sonra metin üzerinde derinlik ve ortam ayarları yapmak isterseniz metin katmanı üzerindeki 3D Extrusion efektine geçiş yaparak, gerekli düzenlemelerinizi yapabilirsiniz. Böylelikle metin takibi işlemlerini tamamlamış oluyorsunuz.