Video düzenleme ve görüntüler üzerinde farklı efekt ve animasyonlar oluştururken key framelerden yararlanmak gerekiyor. Pinnacle Studio üzerinde de kullanılan bu araç, kendi videolarınızı düzenlerken farklı geçiş efektleri yaratmanızda da kolaylık oluşturuyor.
Key Frame nedir?
Key Frame, bir görüntü üzerinde çalışırken, görüntünün belli bir noktasını seçmek için kullanılan bir araçtır. Key frameleri görüntü üzerinde farklı karelere yerleştirerek, bu noktalar üzerinde farklı efekt veya animasyonlar kullanılabilir.
Örneğin, videonun başında siyah ekrandan yavaş yavaş beliren bir görüntü ile başlangıç yapmak istediğinizde, zaman çizgisi üzerindeki ilk görüntüde key frameler kullanmanız gerekir.
Bunun için video başlangıcına (0:00) bir key frame ekleyerek, görüntünün opacity ayarını %0 olarak belirleyebilirsiniz. Sonrasında bu geçiş animasyonunun uzunluğunu dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Örneğin 2 saniyelik bir geçiş olmasını istiyorsanız. Bu durumda ikinci key frame’i “Opacity” özelliği üzerinde 0:02 saniyeye %100 olarak koymanız gerekir.
Bu ayarı yaptığınızda video oynamaya başladığında, video klip yavaş yavaş transparanlığını kaybederek bu iki key frame arasındaki süreçte 0’dan 100’e doğru bir geçiş yaparak, arka plandaki siyah renkten videoya geçiş yapacak.
Key Frame nerede kullanılır?
Key frame’ler video düzenlemede birçok farklı yerde kullanılabiliyor. Standart gelen geçiş efektlerinin yanı sıra, videonun boyut, opacity, eksen etrafında dönüşü, yansıtma gibi farklı ayarları üzerinde noktalar belirleyerek, zaman ölçüsü üzerinde değişiklikler yaparak, kendi geçiş efektlerinizi yapabilirsiniz.
Videoya eklenen efekt ve özelliklerin video çizgisi üzerinde farklı şekillerde kullanılmasını sağlayan tüm varyasyonlarda bu key frameler kullanılabiliyor.
Örneğin bir video görüntüsünü renkliden siyah beyaza geçirmek için de key frame’lerden yararlanabilirsiniz. 5 saniyelik bir bölüm içinde bu renk geçişini yapmak için renk efektini ekledikten sonra key frame’lerle ilgili noktaları belirleyerek bu geçişleri yapabilirsiniz.
Bunu yanı sıra video içinde video oynatma özelliklerini kullanırken de key frameler’den yararlanabilirsiniz. Bir videoyu, farklı bir videonun üzerine eklemek ve boyutunu küçültmek için key frameler belirleyebilir, video oynarken, ilk klibi ikinci klibin üstüne alabilir ve seçtiğiniz bir zaman içerisinde, key frame’lerle ilk videonun boyutunu ve konumunu değiştirerek video içinde video gösterebilirsiniz.
Key frame’ler video düzenlemede sıklıkla kullanıldığı için bu araca hakim olmanız oldukça önemlidir. Hakimiyetiniz artıkça ve denemeler yaptıkça bu araç ile farklı ve yaratıcı geçiş efektleri ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda da Pinnacle Studio üzerinde bu key frame’leri nasıl kullanabileceğinizi ele alacağız.