Pinnacle Studio üzerinde key frame kullanımı nasıl yapılıyor? – 2. Bölüm

Key frameler video düzenlemelerinde, efektlerde ve animasyon oluşturma gibi birçok farklı alanda video programlarında kullanılmakta. Geçtiğimiz yazımızda Key frame’lerin ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını ele almıştık. Aşağıdaki bağlantıdan bu yazımıza ulaşabilirsiniz. Bu rehber serimizde ise Pinnacle Studio üzerinde key frame kullanımlarını bir örnekle ele alacağız.

İlgili rehber: Pinnacle Studio üzerinde key frame kullanımı nasıl yapılıyor? – 1. Bölüm

Key Frame’ler nerede bulunuyor

Key frame’leri kullanmadan önce zaman çizgisi üzerine bir video klip eklemeniz gerekiyor. Video klibinizi ekledikten ve klibinizi seçtikten sonra, sol üst bölümde bulunan “Editor” sekmesine geçiş yapmanız gerekiyor.

Bu örnekte iki video klip bulunuyor. Key Frame’leri kullanarak, video içinde video örneğini nasıl yapabileceğinizi göstereceğiz. Üstteki video klibi seçerek Editor bölümüne geçiş yapmamız gerekiyor.

Editor bölümüne geldiğinizde video düzenlemede kullanabileceğiniz farklı ayarları görebilirsiniz. Pozisyon, boyut, opaklık gibi birçok farklı ayar üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

Bu ayarları yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu bulunuyor. Boyut üzerinde düzenlemeler yaparken, dikey ve yatay ayarların kilitli olmasına dikkat edin. Böylelikle video kenar oranını (Aspect Ratio) koruyabilirsiniz. Bu ayar kilitli olmadığında yaptığınız değişiklikler nedeniyle video görüntüsü bozulabilir.

Aşağıdaki ekranda kırmızı renkli alanın içinde görünen bölüm ise key frame’leri aktive etmenizi sağlıyor. Buradaki elmas şeklindeki butona tıkladığınızda, ekranın sol tarafında zamanı belirleyen kırmızı çizgi üzerinde bir nokta belirir. Böylelikle bu kare üzerinde seçmiş olduğunuz ayarı kaydetmiş olursunuz.

Bir key frame eklediğinizde sadece seçmiş olduğunuz ayar değişmiş olur. Örneğin sadece “Pozisyon” seçeneğinin altında “Horizontal” seçeneği üzerinde key frame oluşturursanız, Horizontal üzerindeki değişiklikler kaydedilir, diğer ayarlarda bir değişiklik olmaz.

Bizim örneğimizde “Pozisyon” altındaki “Horizontal ve Vertical” ile “Boyut” bölümünün altındaki “Horizontal ve Vertical” seçeneklerine key frameler ekliyoruz. Böylelikle videonun boyutunu değiştirirken, aynı zamanda asıl görüntü penceresi üzerinde de küçülttüğümüz görüntüyü farklı bir alana taşıyabiliyoruz.

Rehberimizin burada sonuna geliyoruz. Yarın ise zaman çizgisi üzerindeki key frame’lerin ayarlarını değiştirerek, video içinde video görüntüsünü nasıl oluşturabileceğimizi ele alacağız.

2018-04-25T13:34:20+03:00 25 Nisan 2018|Eğitimler|Pinnacle Studio üzerinde key frame kullanımı nasıl yapılıyor? – 2. Bölüm için yorumlar kapalı