ABBYY FineReader, taranmış ya da kağıttaki dosya ve/ya belgelerin taranarak dijital bir ortama aktarılmasını, farklı dosyaların birbiriyle karşılaştırılmasını ve PDF dosyalar üzerinde değişiklikler yapılmasını sağlayan bir program. Hem profesyonel hem de ev kullanımı için kullanıcılara farklı çözümler sunan FineReader’ı daha önce kullanmamış olanlar için bu rehberimizde programa bir giriş yaparak, arayüzünü ve genel ayarlarını tanıtacağız.
Arayüz
ABBYY FineReader’ı çalıştırdığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılacaksınız. Sol tarafta ana menü seçeneklerini görebilirsiniz. Bu menüde 4 farklı bölüm karşımıza çıkıyor.
Open (Aç): Bu komutla bilgisayarınızdaki PDF dosyalarını açabilirsiniz. Bu özelliğin yanı sıra Convert (Dönüştür) seçeneğiyle dosyalarını farklı formatlara dönüştürebilirsiniz.
Scan (Tarama): Bu komutu seçerek, bilgisayarınıza bağlı tarayıcıyla tarama işlemlerini yapabilirsiniz. Taramalarınızı yaparken hangi dosya formatına dönüştürülmesini istediğinizi de seçebilirsiniz.
Compare (Karşılaştırma): Bu komutla, aynı dosyanın farklı varyasyonlarını karşılaştırabilirsiniz. Dosyada değişiklikler yapıldıysa, iki dosya arasındaki farkları bu aracı kullanarak görebilirsiniz.
Recent (Son Açılanlar): Recent bölümünden en son açtığınız dosyalara hızlıca erişebilirsiniz.
Genel Ayarlar
FineReader’ın standart ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bunu için, sol bölümün en altında bulunan Options (Seçenekler) komutunu seçin. Seçenekler penceresi ekrana gelir.
Bu pencerede “Genel”, “Image Processing (Görüntü İşleme)”, “Dil”, “OCR”, “Format Settings (Format Ayarları)” ve “Others (Diğer)” olmak üzere 6 farklı sekme göreceksiniz.
”Genel” sekmesinde, OCR (Optical Character Recognition) Editor’un açılışında nasıl bir seçim yapılacağını belirleyebilirsiniz. En altta ise bilgisayarınıza bağlı olan tarayıcı seçeneklerini göreceksiniz.
”Image Processing” sekmesinde ise PDF editörü üzerinde arkaplan tanıma işlemlerinin açık ya da kapalı olup olmayacağını seçebilir; OCR editöre dosyaların otomatik olarak eklenerek işlenip işlenmeyeceğini belirleyebilir ve görüntü işleme seçeneklerini düzenleyebilirsiniz.
”Dil” sekmesinde OCR dil seçeneklerini düzenleyerek, standart dil seçeneklerinizi belirtebilirsiniz.
”OCR” sekmesinde, optik karakter tanıma özelliğiyle ilgili birçok farklı ayara ulaşabilirsiniz. Dosyaların ne kadar detaylı bir şekilde işleneceğini, otomatik olarak hangi formata dönüştürüleceği, hangi elementlerin tanınacağı, ne tür şablonlar kullanılacağı gibi ayarlara bu bölümden ulaşabilirsiniz.
”Format Settings” sekmesinde, FineReader’ın desteklediği formatları, görüntü kalitesini, aranabilir PDF seçeneklerini ve font seçeneklerini düzenleyerek kendi çalışma şeklinize göre ayarlarınızı yapabilirsiniz.
”Other” sekmesinde diğer ayarlar bulunuyor. Bunların içinde arayüz kullanım dili, OCR kullanımındaki işlemci kullanım limitleri, otomatik güncelleme ayarları bulunuyor.
Önümüzdeki günlerde FineReader ile OCR kullanımı ve dosya karşılaştırma gibi konulara detaylı bir şekilde değineceğiz.
Yorum Bırakın